Tips om wandelen leuker te maken voor kinderen

Vandaag de dag leven we in een wereld waarin technologische ontwikkelen razendsnel gaan. De mobiele telefoons van tien jaar geleden zijn inmiddels niet meer te vergelijken met de exemplaren die momenteel in de winkel liggen. Door al deze technologie is niet alleen ons leven, maar ook die van onze kinderen enorm veranderd. Waar wij vroeger een goed boek lazen, kiezen kinderen er tegenwoordig voor om het liefst uren achter de spelcomputers te zitten. Hierdoor spelen kinderen steeds minder vaak buiten en zijn ze helemaal niet zo bekend met de natuur als voorgaande generaties. Om kinderen weer kennis te laten maken met de natuur, geven wij je graag tips om het wandelen leuker te maken voor jouw kinderen. Zo wordt een dagje natuursnuiven weer een echt familie-uitje!

 

1. Zorg voor goede wandelschoenen

Wanneer je wel eens hebt geprobeerd om te gaan wandelen met je kinderen, dan heb je vast wel eens een paar van de volgende uitspraken gehoord: ‘Mijn benen doen zeer’ en ‘Zijn we er al?’. Deze opmerkingen komen grotendeels voort uit het feit dat jouw kinderen het wandelen oncomfortabel vinden. Door speciale wandelschoenen te kopen los je dit probleem direct op. Met deze schoenen kunnen jouw kinderen uren over rotsen, keien en grindpaden lopen zonder last van hun voeten te krijgen. Wil je liever niet nieuwe schoenen kopen? Trek je kind dan eens stevige gympen aan en kies een makkelijk wandelpad. 

 

2. Oefening baart kunst

Geen enkel kind ter wereld zal direct kilometers kunnen wandelen. Dit is niet zo gek, want net als het hardlopen zal je het wandelen vaker moeten doen. Begin daarom voor de allereerste keer met een korte wandeling van maximaal twee kilometer. Ging dit ontzettend goed? Dan kan je ervoor kiezen om dit een week later op te bouwen naar vier kilometer. Verhoog dit net zo lang totdat het lukt om bijvoorbeeld een intensieve wandelroute in Drenthe te volgen. Natuurlijk is het aantal kilometers dat jouw kind kan afleggen wel geheel afhankelijk van de leeftijd en het karakter. 

 

3. Maak het wandelen aantrekkelijker

De beste manier om jouw kind aan het wandelen te krijgen is door termen als wandelen en lopen te vermijden. Zeg in plaats daarvan eens dat jullie samen een speurtocht of op avontuur gaan. Hierdoor wordt een kind nieuwsgierig, waardoor het met veel enthousiasme meegaat. Laat daarnaast jouw kind zelf eens een rugzak inpakken met allerlei snacks voor onderweg. Hierbij kan je denken aan pakjes drinken, fruit of koekjes. Dit zorgt ervoor dat het wandelen een stuk aantrekkelijker wordt voor jouw kinderen.

 

4 Neem foto’s

Het is algemeen bekend dat kinderen van nature ontzettend nieuwsgierig zijn. Ze willen niet voor niets alles zien, voelen en proeven. Deze eigenschappen kan je tijdens het wandelen gebruiken door een goedkope camera mee te nemen. Laat jouw kinderen met deze camera zelf de natuur in gaan. Je zult zien dat opeens ieder dier, insect of plant interessant is om een foto van te maken. Wanneer je jouw kinderen nog te jong vindt voor een camera, dan kan je er ook voor kiezen om een verrekijker mee te nemen. Hiermee kunnen jouw kinderen bepaalde gebieden dichterbij bekijken.  Wil je jouw kinderen eens op een andere manier kennis laten maken met de natuur? Probeer dan eens één van de vele fietsroutes in Dwingeloo