Onbezorgd op reis met een tweedehands camper

Een campervakantie is de droom van velen. Tijdens je vakantie kun je gaan en staan waar je maar wilt. Ook is bagageruimte nooit een probleem. Je pakt geen koffers in, maar legt je kleding direct in de kasten van de camper. Genoeg gezien van de omgeving? Dan pak je je spullen gewoon weer in en reist weer verder naar de volgende bestemming. Een campervakantie is dan ook heerlijk zonder zorgen. Het enige wat veel mensen tegenhoudt bij de aanschaf van een camper, is de prijs van een nieuwe camper. Gelukkig zijn er genoeg tweedehands campers die ook van alle gemakken voorzien zijn, maar tegen aantrekkelijke prijzen te koop staan.

Volledig nagekeken

Je kunt ervoor kiezen je camper aan te schaffen via het internet, bij een particulier of een dealer. Helaas kunnen de kosten achteraf dan nog enorm oplopen, wanneer je jouw nieuwe camper na laat kijken door een campergarage. Het is dan wellicht ook verstandiger om de tweedehands camper te kopen bij een betrouwbaar camperbedrijf of campergarage. Dit bedrijf controleert de camper grondig op een aantal punten. Denk bijvoorbeeld aan het onderstel, de airco en de banden. Ook kunnen zij vaak een nieuwe APK verzorgen, mocht dat nodig zijn. Zo kun je dus ook met een tweedehands camper onbezorgd op vakantie.

Waar moet je op letten bij de aanschaf van een camper

Uiteraard dien je bij de aanschaf van de camper op een aantal punten te letten. Ten eerste let je natuurlijk op de buitenkant. Heeft de camper deuken of beschadigingen? Dan kan het zijn dat er een keer een ongelukje mee gebeurd is. Dit kun je navragen aan de verkoper. Onderliggende mankementen zijn dan mogelijk, ook wanneer deze eerst niet duidelijk zijn. Ruikt de camper muf van binnen, wanneer je deze binnenstapt? Dan kan dat duiden op vochtschade. Dit probleem kan ontstaan zonder dat je er wat van merkt, maar wel erg vervelend zijn. Vochtkringen, zachte plekken in vloer of wanden en een muffe lucht zijn enkele kenmerken. Laat de vochtschade eerst repareren, zodat je op vakantie kunt met een frisse camper.

Andere zaken waarmee je rekening dient te houden

Camper van je dromen gevonden? Let dan wel even op de volgende puntjes. Ten eerste, voldoet de camper aan al jouw wensen? Maak vooraf een wensenlijstje, dan weet je zeker dat je de camper van je dromen koopt. Let daarnaast ook op het gewicht van de camper. Voor campers zwaarder dan 3,5 ton dien je een C-rijbewijs te hebben. De lichtere modellen mogen met alleen B-rijbewijs bestuurd worden. Ook is het slim om de lengte van de camper in de gaten te houden. Lange campers zijn minder wendbaar en minder geschikt om smalle binnenwegen mee te begaan. Ook is het parkeren van een minder lange camper een stuk eenvoudiger.