Hoe moeilijk is een camper verzekeren precies?

Er wordt in de praktijk vaak gesteld dat een camper verzekeren niet bepaald de meest eenvoudige opdracht is. Dat is het gevolg van het feit dat een camperverzekering eigenlijk is opgebouwd uit verschillende luiken. In eerste instantie is er het luik dat eigenlijk overeenkomt met deze van een gewone autoverzekering. Dit betekent grofweg dat je een keuze zal moeten maken uit:

  • Een WA-verzekering;
  • Een beperkt cascoverzekering;
  • Een volledige cascoverzekering;

Het spreekt echter voor zich dat je bij het verzekeren van een camper ook nog met een aantal andere dekkingen rekening zal willen houden. Wat namelijk bijvoorbeeld te denken van een dekking voor bijstand in bijvoorbeeld het buitenland? De kans is namelijk bijzonder groot dat je ervoor gaat kiezen om met je camper ook andere landen te gaan verkennen. Dan hebben we het bovendien ook nog niet gehad over de mogelijke verzekering voor de inboedel. Hoe dan ook, zou jij graag een passende verzekering voor je camper willen afsluiten? Lees dan vooral even snel verder!

Je camper verzekeren in de basis

Laat ons om te beginnen gewoon even starten bij de basis voor je camperverzekering. Wanneer we dit gaan doen kunnen we vaststellen dat er een keuze zal moeten worden gemaakt tussen de verschillende soorten dekkingen die eveneens gelden voor de gewone autoverzekering. Wat dit betreft moet je er als potentiële verzekeringnemer vooral rekening mee houden dat een camper verzekeren eveneens is onderworpen aan de wettelijke verplichting met betrekking tot het afsluiten van een WA-verzekering. Ongeacht op welke manier je, je camper dus met andere woorden gaat laten verzekeren, de WA-dekking moet er te allen tijde deel van uitmaken.

Bovenstaande betekent natuurlijk niet dat je verplicht bent om enkel en alleen genoegen te nemen met het afsluiten van een WA-verzekering. De kans is dan ook groot dat jij bijvoorbeeld voor jouw camper graag zal willen kunnen rekenen op een meer uitgebreide verzekering. Dan kan je de WA+ beperkt casco verzekering of de allrisk overwegen. In dit laatste geval ben je over de hele lijn verzekerd tegen mogelijke schade aan je camper. Let wel, voor het afsluiten van een dergelijke, zeer uitgebreide verzekering geldt natuurlijk wel dat er ook hogere kosten aan verbonden zijn.

Belangrijke vragen om jezelf te stellen bij een camper verzekeren

Bij het afsluiten van een camperverzekering zijn er een reeks van (zeer) belangrijke vragen die je, je dient te stellen. Allereerst gaat het om een aantal algemene vragen. Deze vragen zijn eigenlijk van toepassing op alle campers die verzekerd dienen te worden. Het gaat hierbij concreet om:

  1. Hoeveel kilometer kan je op jaarbasis rijden met je camper?
  2. Is er sprake van een bepaald eigen risico bij schade of niet?
  3. Hoe is een eventueel totaal verlies precies verzekerd?
  4. Is er sprake van een speciale verzekering voor de inboedel of niet?

De bovenstaande vragen worden zeer algemeen gesteld en zijn eigenlijk relevant voor iedereen die een camper wenst te verzekeren. Wat echter wanneer je van plan bent om met je camper heel vaak naar het buitenland te trekken? Dan moet je, je bij een camper verzekeren natuurlijk ook nog een aantal vragen stellen die hier betrekking tot hebben. Daarbij kan je dan denken aan de volgende:

  1. Geldt de dekking voor je camper alleen binnen Europa of ook daarbuiten?
  2. Hoeveel dagen kan je achtereenvolgens in het buitenland verblijven?
  3. Hoe is de hulpverlening in het buitenland precies geregeld?

Dat zoveel mensen van mening zijn dat een camper verzekeren wat lastiger is in vergelijking met het verzekeren van een gewoon voertuig heeft dus duidelijk te maken met bovenstaande. Er zijn best een behoorlijk aantal verschillende zaken waar je aandacht aan zal willen besteden wanneer je er absoluut zeker van wil zijn dat je uiteindelijk de best mogelijke camperverzekering gaat afsluiten.

 

Diks – Vergelijk je verzekeringen online!

 

Hoe verzeker je de inboedel van je camper?

Eveneens een niet onbelangrijk punt om bij een camper verzekeren aandacht aan te besteden heeft te maken met de inboedel. Deze kan je op verschillende manieren laten verzekeren. Veel mensen gaan ervan uit dat de inboedel in hun camper sowieso is meeverzekerd met de inboedelverzekering die ze voor hun woning hebben afgesloten. We kunnen je nu al aangeven dat dit niet correct is. Het is namelijk in de praktijk zo dat alle inboedel die zich buiten de woning in kwestie bevindt nooit standaard is verzekerd. Hiervoor moet er dus altijd een aanvullende polis worden afgesloten.

Voor een behoorlijk aantal mensen geldt dat ze zich de vraag stellen of het wel vereist is om de inboedel van hun camper te laten verzekeren. Dat is een begrijpelijke vraag, maar je zou er in de praktijk best van kunnen schrikken hoe snel de totale waarde van je inboedel in de camper kan oplopen. Het is dan ook wel degelijk zeer zeker de moeite waard om te overwegen om deze inboedel te laten verzekeren. Dit uiteraard ook niet in het minst omdat je inboedel in de camper toch net wat meer risico loopt dan wanneer ze zich gewoon in je woning bevindt.

Interessante bespaartips voor je camper verzekeren

Wil je graag je camper verzekeren tegen een zo laag mogelijke verzekeringspremie? Dan zijn er verschillende zaken waar je de nodige aandacht aan zal willen… of eigenlijk zal moeten besteden. In eerste instantie is er natuurlijk het soort camperverzekering. Zorg ervoor dat je in de praktijk altijd kiest voor die verzekering die het beste tegemoet weet te komen aan je verwachtingen. Doe je veel kilometers met je camper? Dan zal je graag een beperkt of volledige casco verzekering willen afsluiten. Zijn de kilometers die je aflegt eerder aan de beperkte kant? Dan kan je door te kiezen voor de WA-verzekering op zich reeds een aanzienlijke besparing realiseren.

Voorkom naast bovenstaande ook altijd dat je een camperverzekering gaat afsluiten bij een te dure verzekeraar. Je camper verzekeren doe je dan ook in de praktijk steevast door eerst even een vergelijking uit te voeren. Het verschil in kosten waar je op deze manier mee kan worden geconfronteerd is echt zeer aanzienlijk te noemen. Vergelijken is dus zeker en vast een aanrader.