Bezienswaardigheden La Roche-en-Ardenne

La Roche-en-Ardenne en de rest van de prachtige Ardennen!!!

La Roche wordt ook wel “De Parel van de Ardennen” genoemd. En tijdens een bezoek zal u het daar snel mee eens zijn. De heuvels en bossen spreken al snel voor zich. De kasteel ruïne is het middelpunt en valt vanuit alle hoeken hoe je de plaats binnenkomt niet te missen. De vele gezellige restaurantjes en barretjes zorgen ook dat de innerlijke mens getrakteerd wordt op dat parelachtige gevoel.
Ook de centrale ligging van La Roche, in het hart van de Ardennen, is de naam waard.

De bereikbaarheid is prima en daarmee is het een perfecte uitvalsbasis voor diverse doeleinden, van sportief tot meer passief. Zelf hebben wij de gehele wereld over getrokken maar kunnen geen plek noemen waar je zoveel kunt doen en met je laten doen op zo’n relatief klein gebied. Genieten van rust is zelfs met zoveel te doen nog steeds mogelijk in het mooiste natuurgebied van West-Europa.

De sportieve personen verkiezen de Ardennen voor wandelen, hiken, Nordic walking, vissen, mountainbiken, wielrennen, fietsen, paardrijden, kanoën, klimmen/abseilen, klettersteigen, golfen, etc.

Fraaie grotten zijn in de nabijheid te bezoeken in Han, Rochefort en Dinant , Remouchamps en heel dichtbij in Hotton.

In La Roche bevindt zich een overdekt zwembad. En bij Hotel/camping Floreal een buitenzwembad. Net buiten La Roche treft u een wildpark met een speeltuin. In Houffalize is een educatief verantwoorde locatie met een speeltuin, Houtopia.

In Dochamps (8km van La Roche) bevind zich LO Vive met een speeltuin, spellen en een taverne. Plopsaland Coo ligt op slechts 45 minuten rijden.

Ontspannen het woud ontdekken voor zowel jong als oud kunnen zich in Dochamps vermaken. In Parc Chlorophylle is er naast de uitleg van diverse boom soorten en en uitleg van de Ardeense wouden een speeltuin en een brasserie. Op 10km van La Roche in Dochamps.

Schat zoeken kan zowel lopend als met de fiets of met de auto. Tevens een leuke manier om het kleinste stadje van de wereld, Durbuy, te ontdekken.

Overige bezienswaardigheden

Fourneau St Michel is een open lucht museum in de buurt van St. Hubert. De huizen en gebouwtjes zijn origineel maar hebben elders in de Ardennen gestaan. Er is een speeltuin voor de kinderen en 2 tavernes.

Waterval 

Naast Coo op het grondgebied van Stavelot ligt de waterval van Coo.

Verborgen strandje 

Als je van de weg afgaat naar het hierboven besproken Keltische fort en je komt na 1 km bij de Ourthe dan is dat tevens een heerlijke plek om lekker te vertoeven aan het water. U gaat daar langzaam het water in via een kiezelstrandje. Weinig mensen weten van het bestaan zodat je echt even helemaal alleen kunt voelen. U kunt ook voor het drukkere grasstrandje van Maborge kiezen.

Kasteel/spook 

Zomers verschijnt er elke dag een spook op het kasteel van La Roche. Met vuurwerk word het vertelde sprookje (in Frans en Nederlands) omlijst. Dit gebeuren is niet alleen leuk voor de kleintjes

Markten/streekprodukten 

Zomers is er op woensdagavond een markt in Marcourt. Diverse producten uit de omgeving kun je hier proeven, met live muziek op de achtergrond. De markt in La Roche is op vrijdag. U kunt ook op zondagmorgen naar de markt in Bomal gaan.

Keltisch fort op de weg van La Roche naar Houffalize treft u bij de afslag links naar Borzee aan de rechterkant een zandweggetje die u uiteindelijk leidt naar de belangrijkste Keltische opgraving van België.  Het kamp ligt zo’n 80 meter boven de Ourthe en geeft daardoor een prachtig uitzicht op de omgeving.

Megalieten en Dolmens

Weris is bekend om zijn megalieten uit de prehistorie: dolmens (hunebedden) en menhirs. Het schattige dorp ligt in een groene omgeving op wandelafstand van de megalithische site en plaatsen met mooie vergezichten. In het dorp zelf kunt u terecht bij het megalietenhuis voor informatie over wandelingen en kunt u kennis opdoen in het megalietenmuseum met daarbij een taverne.

Bierbrouwerijen 

Bier is natuurlijk niet weg te denken uit de Belgische cultuur. Diverse brouwerijen zijn er in de buurt te vinden. Van trappist tot een normaal pintje. Brasserie dAchouffe welke La en Mc Chouffe in Achouffe (het bier met de kabouter op het etiket) schenkt is een echte aanrader. Het plaatsje heeft een mooie ligging met een aantal fraaie tavernes waar men zich in kabouter land waant. Om de brouwerij te bezichtigen dient men een afspraak te maken.

 

Hare Krishna kasteel ligt in het hartje van de Belgische Ardennen, vlakbij Durbuy (Septon). Hier ligt het sprookjesachtige kasteel van Petite Somme. Het kasteel heeft een zeer lange geschiedenis en biedt nu onderdak aan Radhadesh: een spirituele leefgemeenschap. Op het fraaie landgoed zijn dagelijks rondleidingen.

Chocolade

Chocolade is ook echt iets Belgisch en in Samree, een plaatsje niet ver van La Roche ligt een bedrijf welke deze heerlijkheden maakt. Je kan zelf meekijken hoe de chocolade gemaakt wordt. Ook kan je chocolade repen maken inclusief je eigen foto.

Bevers en dassen

In de Ardennen zijn bevers en dassen aan de waterkant te aanschouwen op diverse plaatsen rondom La Roche. Er worden regelmatig rondleidingen gegeven om dassenburchten te bekijken.

 

 

Toeristen trein 

Erezee heeft een toeristen treintje welke door een fraai stukje Ardennen rijdt via Forge naar Dochamps en terug. Altijd leuk om eens met het treintje een rit te maken door de prachtige omgeving.

Wellness 

Vermoeide benen en een massage nodig?? Of gewoon lekker naar de sauna?? Gezichtsbehandelingen?? Ook dat kan dicht in de buurt in Samree in Domaine de Lalu.

Leisteen mijn

Veel huizen in de Ardennen zijn  gemaakt van Leisteen. De karakteristieke steensoort komt o.a. uit de mijn bij Betrix. U kunt zelf ook een kijkje nemen in deze mijn, waarbij u 25 meter onder grond gaat.

 

Kerstsfeer 

In de gezellige december maand vindt u in de Ardennen zeer veel kerstmarkten. Een leuke kerstmarkt waar u geweest moet zijn is de Berismenil niet ver van La Roche (meestal vanaf 2e weekend van december).Tevens heeft La Roche ook een schaatsbaan in deze periode!

Wintersport 

’s Winters kan er als de weergoden gunstig gezind zijn skiën en gelanglauft worden nabij La Roche.